CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 1

USTAZ SHARHAN - PENYAKIT & PENAWARNYA (PART 1)

Assalamualaikum w.b.t..

Okay, dah terlambat nak post rasanya. Dah seminggu dah pun...Kebetulan masa balik rumah minggu lepas, ustaz sharhan yang bersiaran dekat rancangan Tanyalah Ustaz tu...Apa yang saya nak share kat sini untuk hari sabtu yer...Untuk rancangan yang hari Jumaat tak sempat tengok sebab masih ada kat kampus....Okay, meh baca & amalkan apa doa2 yg ustaz sarankan =))


Hadis Rasulullah,
"Sesungguhnya Allah s.w.t tidak menurunkan sesuatu penyakit kecuali ada bersamanya ubat."

1) -Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu. 
    -Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.
    -Ambil & makan. InsyaAllah ia akan jadi penawar bagi bisa ular itu.

2) - Disengat ikan sembilang atau ikan keli, penawar ada pada otak ikan tersebut.
   - Ketuk kepala ikan, ambil kecik seperti gel 
   - Ambil & sapu pada bahagian yang disengat  

3) -
Terkena duri kelapa sawit. Penawarnya ada pada buah kelapa sawit. 
   - Ambil buah, diketuk/ dipecahkan dan diambil minyaknya 
   - Jangan ambil menggunakan tangan,  sapu menggunakan sabut kelapa sawit itu sekali
   - InsyaAllah hilang rasa sakit & cepat sembuh


4) Terkena sihir untuk menceraikan suami isteri


Surah Al - Baqarah, ayat 102






5 ) Resdung
- Ambil 7 botol air kolah dari 7 buah masjid yg berlainan
- Mestilah masjid yang aktif (masjid yang ada org dtg bersolat)
- Setiap kolah masjid, 1 botol.
- Ambil air, letak atas sejadah, buat solat hajat untuk sembuhkan penyakit resdung
- Letak air pada tangan kanan, Baca surah Al- Anbya' , ayat 83.
- Sebelum masukkan air ke dalam hidung, baca selawat syifa' 
- Masukkan air ke dalam hidung & buang semula
- Ulang sebanyak 7 kali


Surah Al - Anbya', ayat 83 


6) Masalah sakit tumit / sakit2 sendi (rheumatism)
- Gunakan minyak zaitun
- Baca Al - Fatihah & Ayat kursi
- Sapu minyak tersebut atau urut sambil membaca doa di bawah ini :

Surah At- Taubah ayat 14

&
 surah Al - Hashr ayat 21

7) Fibroid, atau masalah yang melibatkan wanita
- Menggunakan madu asli
- Baca Al- Fatihah & Ayat kursi 
- Baca Surah An - Nahl, ayt 69, jampi ayat tersebut pada madu
- Makan 1 sudu sehari


Surah An -Nahl, ayat 69


8) Angin pasang
- Menggunakan madu
- Amalkan ayat- ayat di bawah ini


-Surah Al - Isra', ayat 82


Surah Al - Hashr, ayat 21


Surah Ash - Shua'ra' ayat 70


9) Penyakit darah tinggi, kencing manis, & masalah jantung
Bahan - bahan :
- Ambil serai 3 batang ( titikkan supaya pecah) 
- Halba (yang selalu diletakkan dalam nasi dagang)
- Buah kelapa (yang berhingus)

Cara - cara :
- Serai apabila sudah dititikkan, letak dalam buah kelapa,1 buah kelapa, 3 btg serai.
- Ambil 7 halba, letak sekali dlm buah kelapa.
- Ambil buah kelapa, letak atas api gas &  pnaskan.
- Jadikan serai sebagai sudu, ambil isi guna serai.
- Minum air kelapa yang telah suam.

*Satu bji kelapa, selang 2 hari.
Untuk maklumat & cara yang lebih lanjut, klik link ini ------->> cara - cara

10) Susah tidur malam


Surah Al - kahf, ayat 11


11) Angin dalam badan, sakit - sakit sendi


Surah - fussilat, ayat 44



12) Merawat histeria
- Genggam tangan kanan, baca Bismillah, MasyaAllah..
-       - Baca 3 kali, tiup dalam penumbuk, muncungkan mulut, tiup dengan tiupan yg halus, Tepuk atas tulang belikat pesakit yang terkena histeria.

P     *Pagar diri dahulu sebelum mengubati orang lain

  - As saffat , ayat 7
- j    

Okay, setakat ini je dulu, kalau saya ada masa, saya akan share untuk hari ahad pulak...
Kalau sesiapa yang nak dengar balik ceramah ustaz sharhan, juz pergi dekat youtube & taip
' Ustaz Sharhan, penyakit & penawarnya '.

Ini pulak ceramah ustaz sharhan yang lalu bertajuk
' DOA & UBAT '

Okay, semoga kita sama- sama mendapat manfaat..
Assalamualaikum..









3 comments:

ATIQAH AHMAD said...

thanks for sharing

D'ZB USRATI PRODUK said...

Terima kasih kr perkongsian ilmu.

Echa Hairiza said...

Prkongsian yg bagus

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...